Sådan får du en bedre nattesøvn

Kæmper du med at falde i søvn om aftenen? Der kan være mange grunde til, at man simpelthen ikke kan falde i søvn og aftenen. Heldigvis er der dog meget man kan gøre for at få en bedre nattesøvn og rent faktisk få de 7-9 timer, som vi skal bruge. I denne artikel har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du kan få en bedre nattesøvn.

Gå først i seng, når du er søvnig

Mange begår den fejl, at de går tidligt i seng i håb om at falde tidligt i søvn. Det er dog sjældent at det rent faktisk er tilfældet. Hvis kroppen ikke er søvnig, når du går i seng, så vil du heller ikke falde i søvn særlig hurtigt. Det kan derfor være en god idé at vente med at gå i seng, indtil du rent faktisk er søvnig.

Dyrk motion

Motion er en god måde at få fyret lidt krudt af. Det kender du sikkert også fra børn. Når de har været i gang hele dagen og løbet rundt, så falder de i søvn tidligere og sover bedre om natten. Det skal dog gerne ske inden aftensmadtid og ikke lige inden sengetid – ellers kan det godt have den modsatte effekt.

Prøv en hængekøje

Du kan ikke kun få en god nattesøvn på en madras. Faktisk kan du få en endnu bedre nattesøvn ved at skifte til hængekøjer. Flere søvneksperter har nemlig påpeget, at din søvn kan forbedres markant, hvis du skifter din gamle madras ud med en hængekøje – og grunden er faktisk meget simpel. Når du ligger i en hængekøje, vil dit hoved automatisk befinde sig i en vinkel på et sted mellem ti til tredive procent, og det er den anbefalede vinkel til dit hoved for at opnå den optimale søvnkvalitet.

Undgå visse ting, inden du går i seng

Der er nogle ting, som vi elsker at nyde på forskellige tidspunkter i løbet, f.eks. kaffe og alkohol, men det skal du altså holde dig fra i timerne inden du går i seng. Det sørger nemlig bare for at holde dig vågen. Det samme gælder faktisk med mad, og derfor rådes det, at man ikke spiser efter kl. 20.

Stå op samme tid hver dag

Det kan være fristerende at sove længe i weekenderne eller måske den dag om ugen, hvor man arbejder hjemmefra – men det gavner dig faktisk ikke i længden. Når du først har vænnet din krop til at stå op på et bestemt tidspunkt hver dag, vil du også føle dig mere veludhvilet og klar til en ny dag – i stedet for at føle dig træt og uoplagt.

Undgå skærmtid inden sengetid

En række undersøgelser viser, at brugen af skærme inden sengetid påvirker hjernen. Alene lyset fra skærmen vil kunne forstyrre din nattesøvn, idet mængden af lys simpelthen forvirrer din døgnrytme. Men også selve aktiviteten spiller ind. Uanset om du spiller et spil, ser en serie eller blot læser, så bliver du underholdt og det skal hjernen bearbejde – hvilket betyder, at den ikke får ro. Du bør derfor stoppe brugen af mobiltelefon og slukke for tv’et en time før sengetid, dog gerne to timer før.

Skriv et svar