Guide: Sådan vælger du energirigtige vinduer

Vinduerne har stor betydning for din boligs samlede varmetab, derfor stilles der også strenge krav til varmeisolering og energibalance. Det er en god idé at være opmærksom på vinduers energitilskud eller energimærke, når du udskifter dine vinduer.

Er du på jagt efter det helt rigtige design af vinduer, som matcher din boligs æstetiske udtryk? Der findes mange forskellige design og modeller af vinduer, og du kan f.eks. købe dannebrogsvinduer her.

Hvor godt er dine vinduer isoleret?

Hvordan kan du egentlig vide, hvor godt dine vinduer er isoleret? Bor du i et stort hus med mange vinduer eller store vinduespartier fra gulv til loft, så har dine vinduer stor betydning for dit varmeregnskab. I et gennemsnitshus forsvinder omkring syv procent af varmen ud gennem vinduerne. Men det siger sig selv, at hvis vinduernes varmeisolering er dårlig, så vil der forsvinde endnu mere varme ud gennem dine vinduer, og det kan blive til en stor regning i det lange løb.

Så meget varme mister du egentligt

Generelt siger man, at varmetabet gennem et gammelt vindue er omtrent fem gange så stort som varmetabet gennem en ydervæg. På den anden side kan vinduet også tilføre varme til din bolig fra solen.

Man bruger ordet energitilskud om vinduers evne til at isolere og optage varme. Således er energitilskuddet lige med forholdet mellem varmetabet indefra ud til det fri og varmetilskuddet fra solens stråler, som tilføres til boligen.

Hvad er U-værdi?

U-værdi beskriver varmetabet gennem vinduet. Det vil sige, at jo lavere U-værdi, jo mindre er varmetabet. Du kan altid få oplyst U-værdien for dine vinduer hos leverandøren.

Et vindues energitilskud er et komplekst regnestykke, som medregner sprosser, rammer og karme, varm kant i ruden mm. For at gøre regnestykket nemmere for forbrugeren har Energistyrelsen sammen med Vinduesindustrien indført en energimærkning af vinduer. Energimærkningen tager hensyn til de forskellige forhold, og vurderes på en skala fra A til F, hvor A er det energimæssigt bedste vindue.

Beregning af energitilskud

Det er vigtigt at vide, hvad der indgå i beregningen af energitilskuddet. Ud over vinduets U-værdi er der også andre forhold, som har betydning for energitilskuddet i nye vinduer. Disse er:

  • Er vinduets ramme/karm isoleret
  • Har ruden en varm kant
  • Rudens g-værdi

Isoleret karm/ramme

Vinduets karm og ramme har stor betydning for vinduets samlede energitilskud. Derfor er det en god idé at tænke på karmens og rammens isoleringsværdi. Det vil sige, at jo varmere overfladetemperatur de har, des mindre er risikoen for, at der vil danne sig fugt og kondens.

Ruder med varm kant

Når ruden har varm kant, betyder det, at der mellem de to lag af glas er en afstandsprofil af plast eller kulfiber, som således holder de to lag glas fra hinanden. I almindelige ruder (uden varm kant) er afstandsprofilen lavet af metal. Problemet med det kan være, at metal leder varme, og på den måde vil den varme og fugtige luft fra din bolig risikere at kondensere på ruden. Dette kan i sidste ende udvikle sig til skimmelsvamp.

Rudens g-værdi

Som det sidste skal man også være opmærksom på, hvorvidt ruden har en høj eller lav g-værdi. G-værdi er et udtryk for rudens evne til at transmittere solvarme og kaldes også solfaktor. En høj g-værdi medfører altså, at der transporteres en stor mængde gratis solvarme gennem vinduet, hvilket i sidste ende kan have stor betydning for din varmeregning.

Skriv et svar