Skyl frugt og grønt, inden du spiser det

Hvert år bliver mange danskere syge efter at have spist frugt og grønt, især fra udlandet. Frugt og grønt kan nemlig have bakterier og virus på sig, som kan give både opkast og diarré hos os – på trods af at vi har meget høje hygiejnestandarder og i mange tilfælde endda benytter os af x-ray food inspection.

Når flere og flere personer bliver syge af frugt og grønt, så skyldes det især, at man i eksotiske lande bl.a. kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der kan indeholde rester af afføring fra mennesker og dyr. Det kan dog også skyldes, at arbejderne i marker og plantager i eksotiske lande har en dårlig håndhygiejne. Så selvom frugterne og grøntsagerne måske ser pæne og rene ud i butikkerne, er virkeligheden i mange tilfælde en helt anden. Man kan nemlig sagtens blive syge af dem.

Det er derfor meget vigtigt at man som forbruger lærer at håndtere fødevarerne korrekt, så vi undgår at indtage frugt og grønt, der kan have potentielle bakterier og virus på sig. Her er der to helt enkle råd, man kan leve efter, hvis man gerne vil sikre, at frugterne og grøntsagerne er rene, inden man spiser det – især inden man spiser det råt.

De gode råd lyder således:

Når du har købt frugt og grønt i supermarkedet bør du – uanset om de har været pakket ind i plastik eller lignende – skylle dem godt og grundigt, inden du spiser dem råt. Det gælder både frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter.

Andet kan være sværere at skylle på grund af størrelsen eller hvordan de sælges. Det kan f.eks. være babymajs og sukkerærter, som er meget små – eller bær og grønt, som sælges på frost. Det bør derfor ikke skylles, men bør i stedet enten overhældes med kogende vand eller få et lille opkog, inden det bliver serveret. Det er især vigtigt, hvis det skal bruges i retter, der ikke skal opvarmes inden servering.

Skriv et svar