Skab den rigtige røgsmag

Varmrøget laks er en populær spise, som kan bestilles på enhver café eller restaurant med respekt for sig selv. Det er selvfølgelig også muligt at købe et stykke røget laks i det lokale supermarked, ligesom en hel røget fiskeside også er indenfor rækkevidde, når du er på indkøb i køledisken. Men selvom det er lækkert, så er laks ikke nogen billig ret at servere. Den røgede fisk koster mange penge, så det er ikke noget, der er på menuen hver eneste dag. Kender du en lystfisker, kan det dog være, at du er så heldig, at der falder lidt fisk af til dig, når er har været noget på krogen. Men fra et stykke fersk fisk til den saftige, varmrøgede model er der dog et stykke vej.

Fisk i ovnen

Er du villig til at prøve noget nyt, så kan du forsøge dig med at tilberede den ferske fisk i ovnen. Laksen kan krydres med smagsvarianter indenfor krydderier, som du foretrækker. Og så er det en god idé at pålægge en skive citron ovenpå laksen, når den bages i et ildfast fad. Det giver nemlig en god smag. Du skal dog passe på, at du ikke kommer til at give den bagte laks for lang tid i ovnen. Grænsen mellem et saftigt lyserødt stykke kød og en tør fisk er hårfin. Får laksen lige tilpas med varme og tid, kan den smage rigtigt lækkert. Får den blot en brøkdel for meget, så er den lige til at smide ud.

Smid laksen på grillen

En anden mulighed for at tilberede den ferske laks er at smide den på grillen. Den sprødstegte fisk får en ganske anden smag end den, som ovnen giver. Og er det varmrøget laks, der er livretten, så er den grillede variant langt fra en tilfredsstillende løsning. Både smagen og konsistensen i en grillet laks er markant anderledes end den, som den røgede slags fra fiskehandleren byder på.

Ryg laksen hjemme i haven

Den gode nyhed er, at det slet ikke er nogen umulig opgave at fremtrylle en lækker røgsmag ud fra dit ferske stykke laks. Det kræver blot en billig rygeovn, som er ganske nem at betjene. Bunden af rygeovnen er fyldt med træsmuld, der for at ovnen fungerer korrekt, skal antændes. En liflig røg vil brede sig i den lukkede ovn og give smag til laksekødet, der enten hænger i en snor i røgkammeret eller ligger på en riste. I og med at fisken tilberedes ved hjælp af røgproduktion, er du måske nervøs for, om det vil genere dine naboer, hvis du tænder en rygeovn hjemme på terrassen eller altanen. Men det skal du slet ikke være nervøs for. Røgeovnen udleder ikke irriterende røg. Den holder det derimod inde omkring fisken, hvor det jo skal bruges til at skabe en dejlig smag. Det eneste din rygeovn forårsager er en skøn duft af nylavet røget laks. Og det er det vist de færreste naboer, der vil blive sure over. Formentligt bliver de allerhøjest en smule misundelige på det overdådige måltid, som du skal til at indtage.

 

Skriv et svar