Faneflugt og mærkesager

I rigtigt gamle dage var der arbejderpartier og partier for kapitalen. Der var ikke så meget at diskutere. Hver havde sin egen fane, som man var tro imod, hele livet igennem.

Sådan er politik ikke længere skruet sammen. På trods af at alle partier har hver deres grund ideologi, er det som om fanerne er blevet viklet ind i hinanden, så ingen rigtigt længere har deres helt egen.

I dag handler politik mere om mærkesager. Mærkesager er ikke nødvendigvis en del af grund ideologien og kan nemt skiftes ud med en ny mærkesag, alt efter hvordan vinden blæser.

Dit kryds har en ny betydning

Som vælger er alting blevet mere grumset og ikke særligt let at gennemskue. De kludrede faner er der ingen hjælp i. Som vælger er man i dag nødt til at følge debatterne tæt, og at holde fokus på de mærkesager der ligger ens hjerte nærmest. Det handler altså ikke længere om partier og om folketingskandidater, men i langt højere grad om de enkelte mærkesager.

Mærkesager

Der er fire sager som næsten med garanti bliver til mærkesager, under den kommende valgkamp. Ældreplejen, psykiatrien, klima og flygtninge. Gamle travere, men med tvist og højere opråb.

  • Ældreplejen. Ældreplejen er ikke en ny mærkesag. Ældresagen er løbende på dagsordenen. Det er en fin sag, som det er nemt at holde øje med og som alle kan være enige om. Ældresagen er en hjertesag, alene fordi vi alle har ældre familiemedlemmer som er i berøring med den.
  • Psykiatrien. Psykiatrien er for alvor kommet på dagsordenen. På høje tid, vil nogen nok mene. Psykiatrien har haltet sig igennem de sidste mange år og trænger virkelig til en kærlig hånd og en stor pose penge. Igen er det en sag som ligger tæt på de fleste menneskers hjerte.
  • Klima. Klima er lig med dårlig samvittighed og en følelse af allerede at være kommet for sent. Ingen er længere i tvivl om at situationen ikke er det pure opspind og at det er en meget alvorlig sag.
  • Flygtninge. Kvoter har altid været en ophedet diskussion. Det bliver det igen. Det nye er den voksende bevidsthed i befolkningen om hvordan vi egentlig tager hånd om vores flygtninge. Det nyeste skud på stammen i denne debat, er den forskel der rent faktisk er på, hvordan vi behandler vores flygtninge. Her er der tale om en debat så hed som brændende kul.

Skriv et svar